Cheyenne Mountain High School

Expansion and Renovation

This expansion and renovation project was Cheyenne Mountain School District 12’s largest single investment in decades – a monumental undertaking which was completed while school was in session.
Location:
Colorado Springs, Colorado
Owner:
Cheyenne Mountain School District 12
Architect:
CRP Architects

142,000

Total Square Feet

Investing in student success

The Big Picture

The Cheyenne Mountain High School Expansion and Revision included the modernization of classroom and administrative spaces, the creation of a dedicated academic wing, the enclosure of the campus for security reasons and a comprehensive overhaul of the architectural language of the school to match the excellence of its students.

The first phase of the project involved the relocation of the varsity baseball field and the construction of new administration offices, counseling spaces, math and science classrooms, a new cafeteria and kitchen. The second phase required extensive demolition and the renovation of the library, common area, locker rooms, and the addition of air conditioning to the auditorium.

Ingenuity in Action
Cheyenne Mountain High School is built into the side of a mountain and presents an uneven site with limited access and egress. Furthermore, most of the new construction was directly adjacent to the most concentrated student areas. GE Johnson worked hand-in-hand with the design team, completing extensive site planning and phasing which allowed safe access to the school. The project superintendent briefed the student body on project expectations and safe conduct around active work sites, and temporary classrooms were installed onsite to accommodate students during construction. Wayfinding helped keep students, faculty, and visitors well away from work areas, and the project team planned in detail to mitigate any possible disruptions to the educational environment. Finally, workers were shuttled to the site daily to minimize traffic and all deliveries were carefully scheduled outside student pick up and drop off times. Throughout the project, communication was an invaluable tool in completing the project with no student or faculty incidents.
1
Square feet of new space constructed after demolishing the academic wings built in 1962 and 1967.
6
Separate building tie-ins required at six separate finished floor elevations.
The little details
  • During construction, modular trailers were set up onsite to accommodate 24 classrooms for art, socialscience, and English classes.
  • Much of the newly constructed space – including the new cafeteria, academic pods, and social corridors – was created in order to be adaptive to the school into the future.
  • Several features of the historic campus – including native rock walls and wooden outdoor awnings – were so central to the school’s identity that they were deemed crucial to the new facility.
Scroll to Top